P1000747

Choklad inte bara himmelskt gott, det är delvis nyttigt också. Bevis för kakaons välgörande effekt kan vi bland annat finna i det gamla Mexico där kakaon brukades inte bara som föda utan också som läkemedel . Kakaofett användes som desinfektionsmedel och för att lindra brännsår. Kakaoblommor blandades med vatten och dracks för att motverka apati. Kakaoblad användes på sår med anledning av sin antiseptiska effekt och i ett florentinskt recept blandades kakaobönor, majs och örter för att lindra feber och andnöd samt för att stärka ett svagt hjärta. Nu var detta väldigt längesen men det finns även färskare bevis. Bengt W. Johansson som är kardiolog och författare och publicerade en artikel om ämnet i Svensk Cardiologi.

” Kakao innehåller stimulerande ämnen och dessutom en hel rad av hjärtvänliga substanser. Här finns en hög halt av flavanoler som tillhör gruppen antioxidanter, som verkar åderförkalkningsförebyggande både genom sin antioxidativa effekt och genom att hämma trombocytaktivering och -aggregation (de har således en acetylsalicylsyraliknande effekt). Dessutom föreligger data som pekar på att flavonolrik kakao kan påverka blodkärlen genom en mekanism som är förenad med kväveoxidsyntesen. Till flavanoler hör epicatechin, catechin och deras oligomera släktingar som procyanidiner och andra proanto-cyanidiner. Dessa naturligt förekommande substanser, som uppvisar lovande hälsobefrämjande egenskaper, återfinns också i bland annat te, grapefrukt, äpple och nötter. Det finns ett stort antal både epidema logiska och laboratoriemässiga resultat, som stödjer uppfattningen att en kost som är rik på flavanoler har en hjärtprotektiv effekt.”