Choklad är inte bara en oumbärlig njutning och en passion för många människor, det är även en produkt med en spännande historia med inslag av bland annat kungar, krig och en strävan efter en smakupplevelse som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Vi har naturligtvis kakaoträdet att tacka. Ett lågvuxet träd som härstammar från Amazondeltat och vars bönliknande frön är källan till all vår choklad. Trädet fördes till Yucatán i Mexico av mayafolket omkring 600 f Kr. Trädet var mycket uppskattat av både mayafolket och aztekerna och kakaobönorna användes bland annat som betalningsmedel och var ett eftertraktat krigsbyte. En av de första européer som fick uppleva kakaon var Christoffer Columbus som år 1492 gick i land i Amerika.

Columbos återvände i triumf från sin upptäcktsresa. Han hade med sig en mängd exotiska skatter och gåvor som han överlämnade till kung Ferdinand och drottning Isabella i det Spanska hovet och en av gåvorna var just kakaobönor. Bönorna gjorde förmodligen inget större intryck på kungen och drottningen och de kunde förmodligen inte föreställa sig i vilken enorm popularitet de skulle komma att få i modern tid.

Det var den spanske upptäcktsresanden Hernando Cortez som såg de kommersiella möjligheterna. Under sina resor till Mexiko såg Cortez hur Aztekindianerna använde kakaobönor när de lagade den kungliga drycken ”chocolatl” som betyder ”varm dryck”. Aztekernas kejsare Montezuma, som själv sägs ha druckit 50 portioner per dag, serverade drycken till sina spanska gäster. Drycken var mycket bitter och spanjorerna var inte imponerade. För att göra smaken mer attraktiv för européer fick Cortez och hans landsmän idén att göra drycken sötare och de experimenterade med att tillsätta rörsocker, kanel och vanilj. Den modifierade varianten av drycken blev populär bland den spanska överklassen men den var fortfarande relativt obekant för de fattigare invånarna. Spanien började odla kakaoplantor i sina kolonier och det blev en bra affär för pionjärerna. Drycken spreds via kungligheter runt om i Europa och var ett tag den mest fashionabla drycken vid Frankrikes hov.

Chokladen spred sig till England och 1657 där tillverkningen gick från handgjort till maskinproducerat och processen påskyndades av ångmaskinens inträde. År 1730 föll priset på choklad till en nivå som gjorde att allt fler hade råd. Uppfinnandet av kakaopressen år 1828 reducerade priset ytterligare och hjälpte även till att höja kvalitén på drycken. Drycken blev mjukare i smak och konsistens och mer lik den dryck vi dricker idag. På 1800-talet kom ytterligare två stora genombrott som skulle revolutionera chokladens utveckling. År 1847 lanserade ett engelskt företag ätbar choklad. Det andra stora genombrottet kom 1876 när schweizaren Daniel Peter lyckades tillsätta mjölk till chokladen och därmed hade skapat mjölkchoklad. Utvecklingen i Amerika gick snabbare än någon annanstans. Det var i delstaten New England under mitten av 1700-talet som den första chokladfabriken startade. Chokladen blev så populär att om utbudet rubbades skulle det få stora konsekvenser. Under andra världskriget, hade USA:s regering insett chokladens roll och trots ett pågående krig använde man delar av transporterna till sjöss för att transportera kakao till USA. Många soldater var tacksamma för chokladkakorna som gav dem kraft att fortsätta tills nästa matleverans kom. Choklad har också följt med människan på resor till rymden.