
ALTA VERAPAZ
GUATEMALA
BEAN-TO-BAR
70 % KAKAO, TRINITARIO - 80G
EKOLOGISK | VEGANSK
De reko Mayaättlingar som odlar vår ekologiska Trinitarioböna vet nog inte att Maja är ett populärt svenskt namn som betyder ’Den älskade’. Trinitario-bönans lena, fruktiga smak, med noter av plommon och fikon, är ren magi. Klart att vi älskar den!
Den här aromatiska Trinitariobönan talar rakt till hjärtat. Den växer i den ekologiska regionen Alta Verapaz runt Lachuásjön i Guatemala och är en svårflörtad skönhet. För att komma hit får man ta sig igenom tät skog och djupa dalar. Men, det är en romans som är värd att kämpa för. När bönorna varsamt plockats, fermenterats och torkats av våra Mayavänner, tar vi över här i Malmö. Den runda, fruktiga smaken enar oss. Kärleken vet inga gränser!
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Kakaomassa
Rörsocker/sukker
Kakaosmör
CHOKLADFAKTA
Skördetid: Mar - Jun.
Fermenterad: 8 dagar
Rosttemp: 132 grader C
Conchning: 20-24h
DRYCKESFÖRSLAG
PASSAR TILL:
Ett rött vin från varmare länder som komplement till den här fruktiga chokladen.
EXEMPEL PÅ DRYCK:
Här kan man med fördel välja ett vin med Shiraz- druvor eller blends av Grenache, Syrah eller Mourvedre. Man kan också tänka sig ett rött vin med mycket ekkaraktär och med inslag av kaffe.
VARFÖR:
Ovan nämnda dryckesförslag balanserar upp den kraftfulla chokladen som ger en lång och mjuk eftersmak.
TEFÖRSLAG
KARAKTÄR PÅ CHOKLAD:
Kraftig arom av karamelliserat socker. Fruktig smak med en antydan av plommon och fikon.
PASSAR TILL:
Ett välbalanserat men komplext svart te som har en fyllig karaktär och maltig smak, tillsammans med milda frukttoner.
FÖRSLAG PÅ TE:
English Breakfast
Ett svart klassiskt te med en blandning från Assam, Kenya och Sri Lanka för en maltig smak och fyllig karaktär. Teet framhäver fikon- och karamelltonerna i chokladen och passar fint ihop med de söta kakaotonerna.