top of page
MALM_2002_Vegan_Mastaren_Esmeralda_Ecuador_80g_skugga.png

ESMERALDA
ECUADOR

BEAN-TO-BAR

70 % KAKAO, ARRIBA - 80G
EKOLOGISK  |  VEGANSK 

När vi fick höra att bönan hette Arriba, blev vi så lyckliga att vi var tvungna att smaka och Arriba! vad god den var. Blommig och chokladig i samma andetag och härligt intensiv. I Esmeralda har bönderna odlat denna glada böna i mer än 200 år. Det kallar vi dedikation!

Precis som vin får smak av marken och klimatet där druvorna odlas, får choklad smak av omgivningen där bönorna odlas. Just klimatet kan man inte klaga på i Ecuador. Kakaoaffärerna blomstrar. Men precis som vinmakaren avgör kvaliteten på vinet, vill vi gärna tro att vi också har ett finger med i spelet. Vi rostar de ekologiska bönorna tills kakan får den karaktär vi eftersträvar. Blommig och chokladig, kraftig och sammetslen. Fullständigt outstanding, om vi får säga det. Men smaka själv!

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Kakaomassa

Rörsocker/sukker

Kakaosmör

CHOKLADFAKTA

Skördetid: Nov - Dec.

Fermenterad: 4 dagar

Rosttemp: 135 grader C

Conchning: 20-24h

DRYCKESFÖRSLAG

PASSAR TILL:

Bordeauxviner med hög andel Cabernetdruvor, vilket ger vinet en kryddig och jordig smak. Det låter kanske märkligt men det är riktigt gott! Om du är sugen på något starkare till chokladen är en finare rom med låg sötma en god kompanjon till Esmeralda.

EXEMPEL PÅ DRYCK:

Vin från Bordeaux, Portvin eller Macvin du Jura som är ett sött likörvin gjord på Chardonaydruvor.

 

VARFÖR:

Den härliga mörka chokladen är kraftig och blommig på samma gång, och passar därför bra till ett portvin eller ett fylligare rött vin. Syran, strävheten och bitterheten tar ut varandra och lyfter chokladens glada smak.

TEFÖRSLAG

KARAKTÄR PÅ CHOKLAD:

Djup och sammetslen smak av kakao med en blommig och fruktig karaktär.

PASSAR TILL:

Ett lättare svart te med en svagt maltig karaktär gör att smaken i chokladen blir len och storslagen.

FÖRSLAG PÅ TE:

Earl Grey

Ett svart te med naturlig smak av bergamott. De maltiga tonerna i teet gifter sig väl med den tydliga kakaosmaken i chokladen. Citrustoner och bergamott lyfter även fram chokladens fruktiga toner.

bottom of page