top of page
Sambirano-napp.PNG

SAMBIRANO
MADAGASKAR

BEAN-TO-BAR

70 % KAKAO, TRINITARIO - 5G
EKOLOGISK  |  VEGANSK  

Doctor Livingstone, I presume? Ja så absurt kändes det när vi hittade en svenskättad familj som odlar kakao i Sambiranodalen på Madagaskar. Här bjuds det på en tropisk upptäcktsfärd genom syrliga aromer av gula bär och russin följt av kraftig kakaosmak.

Utanför Mozambique, på världens fjärde största ö Madagaskar, odlar den svenskättade familjen Åkesson kakao enligt konstens alla regler. När bönorna skördats och torkats, skeppas de hem till oss i Malmö i stora säckar. Här rostar vi dem varsamt för att tillvarata alla de tropiska smakerna. Det är inte klokt egentligen, svenskar som odlar nere på Madagaskar och svenskar som rostar uppe i Malmö. Inte visste vi att choklad kunde vara en så nordisk angelägenhet!

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Kakaomassa

Rörsocker/sukker

Kakaosmör

CHOKLADFAKTA

Skördetid: Okt - Nov.

Fermenterad: 6 dagar

Rosttemp: 132 grader C

Conchning: 26-30h

DRYCKESFÖRSLAG

PASSAR TILL:

Ett lätt och friskt rött vin med något jästig ton. Föredrar du öl, välj en som också har en jästig smak.

EXEMPEL PÅ DRYCK:

Ett rött naturvin som är mjukare i smaken, det vill säga med låg syra. Vinet får gärna ha inslag av körsbär, hallon eller röda vinbär. Veteöl som är både fruktig, jästig och frisk i smaken är också ett bra val till den exotiska chokladen.

 

VARFÖR:

Chokladen har en körsbärston som gör att den passar utmärkt till ett rött vin eller en öl med en hög fruktighet som förgyller och förlänger smaken.

TEFÖRSLAG

KARAKTÄR PÅ CHOKLAD:

En choklad med tropiska inslag och syrliga aromer från gula bär och russin, som åtföljs av en kraftig kakaosmak.

PASSAR TILL:

Ett rikt svart te med fruktiga och blommiga toner som ökar intensiteten i chokladsmaken. Teets djupa nyanser och chokladen ger dig en välbalanserad smaksensation.

FÖRSLAG PÅ TE:

Ceylon Uva

Fruktigt svart te med malttoner och fyllig smak som passar perfekt till den aromrika kakaon. Ett bärnstens- färgat te som växer i Uva-regionen, Sri Lanka.

bottom of page