
SAMBIRANO
MADAGASKAR
BEAN-TO-BAR
70 % KAKAO, TRINITARIO - 80G
EKOLOGISK | VEGANSK
Doctor Livingstone, I presume? Ja så absurt kändes det när vi hittade en svenskättad familj som odlar kakao i Sambiranodalen på Madagaskar. Här bjuds det på en tropisk upptäcktsfärd genom syrliga aromer av gula bär och russin följt av kraftig kakaosmak.
Utanför Mozambique, på världens fjärde största ö Madagaskar, odlar den svenskättade familjen Åkesson kakao enligt konstens alla regler. När bönorna skördats och torkats, skeppas de hem till oss i Malmö i stora säckar. Här rostar vi dem varsamt för att tillvarata alla de tropiska smakerna. Det är inte klokt egentligen, svenskar som odlar nere på Madagaskar och svenskar som rostar uppe i Malmö. Inte visste vi att choklad kunde vara en så nordisk angelägenhet!
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Kakaomassa
Rörsocker/sukker
Kakaosmör
CHOKLADFAKTA
Skördetid: Okt - Nov.
Fermenterad: 6 dagar
Rosttemp: 132 grader C
Conchning: 26-30h
DRYCKESFÖRSLAG
PASSAR TILL:
Ett lätt och friskt rött vin med något jästig ton. Föredrar du öl, välj en som också har en jästig smak.
EXEMPEL PÅ DRYCK:
Ett rött naturvin som är mjukare i smaken, det vill säga med låg syra. Vinet får gärna ha inslag av körsbär, hallon eller röda vinbär. Veteöl som är både fruktig, jästig och frisk i smaken är också ett bra val till den exotiska chokladen.
VARFÖR:
Chokladen har en körsbärston som gör att den passar utmärkt till ett rött vin eller en öl med en hög fruktighet som förgyller och förlänger smaken.
TEFÖRSLAG
KARAKTÄR PÅ CHOKLAD:
En choklad med tropiska inslag och syrliga aromer från gula bär och russin, som åtföljs av en kraftig kakaosmak.
PASSAR TILL:
Ett rikt svart te med fruktiga och blommiga toner som ökar intensiteten i chokladsmaken. Teets djupa nyanser och chokladen ger dig en välbalanserad smaksensation.
FÖRSLAG PÅ TE:
Ceylon Uva
Fruktigt svart te med malttoner och fyllig smak som passar perfekt till den aromrika kakaon. Ett bärnstens- färgat te som växer i Uva-regionen, Sri Lanka.